Srbija

[ Izvor: Forbes ]

28. 03. 2024. 14:40 0

U Srbiji firme u vlasništvu stranaca pod lupom poreznika

Iako u Poreskoj upravi Srbije nisu odgovorili na pitanja Forbes Srbija, saznajemo da je poslednjih nekoliko meseci ova institucija odlazila u učestale kontrole u prostorije virtuelnih kancelarija i tražila one koji su na toj adresi nastanjeni, što se ranijih godina nije dešavalo u tom obimu.

Naši dobro obavešteni izvori kažu da je u ovoj opsežnoj kontroli uočeno da znatan broj firmi, pretežno onih čiji su vlasnici inostrana pravna ili fizička lica, nemaju na adekvatan i zakonom propisan način regulisan ugovor o saradnji sa knjigovodstvenom agencijom niti istaknut naziv firme na registrovanoj adresi zbog čega je mnogima privremeno oduziman PIB.

- Prema našim informacijama, Poreska uprava je sprovodila kontrolu svih adresa i pravnih lica koja su registrovana na tim adresama jer se došlo do saznanja da na nekim adresama postoji i više od 100 registrovanih kompanija, a da kompanije koje su registrovane na ovim adresama nisu prezentovale zaključene ugovore o zakupu kancelarijskog prostora, odnosno ugovore o korišćenju usluga virtualne kancelarije - kaže za Forbes Srbija Miomir Stojković, advokat u advokatskoj kancelariji Stojković Advokati.

On dodaje da je Poreska uprava osnovano odlučila da ovim kompanijama oduzima PIB dok se nepravilnost ne ispravi. Usluge virtuelnih kancelarija naročito koriste stranci, tojest strana pravna ili fizička lica koja u Srbiji osnuju preduzeće, ali fizički i dalje nisu prisutni. I oni su prema saznanjima Forbes Srbija bili predmet ove kontrole poreskih organa. I dok su poreski organi njima oduzimali PIB u situaciji kada na adresi na kojoj su se registrovali ne pronađu istaknuto ime ili nema adekvatnog ugovora između njih i virtuelne kancelarije, one nisu po istom principu kažnjavane.

Prema rečima naših sagovornika, "Poreska uprava sankcionisala je korisnike usluge, a nismo upoznati da su istovremeno sankcionisani i nesavesni pružaoci ovih usluga“, kažu u advokatskoj kancelariji Stojković Advokati. Pošto će virtuelnih kancelarija biti sve više, jer je u Srbiji sve više pravnih lica čiji osnivači su iz inostranstva, ovu oblast potrebno je dodatno urediti i precizirati.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati