Kolumne

[ Izvor: Velibor Zejak ]

12. 03. 2024. 09:27 23

Mladi i nacionalizam

Narodni heroj Jugoslavije, Koča Popović jednom prilikom je izjavio: „Ja sam protiv svakog nacionalizma, jer nacionalizam je najniži oblik društvene svesti“. Međutim, danas se u Srbiji nacionalizam ne smatra “najnižim oblikom društvene svesti”, već zapravo predstavlja jedini “prihvatljiv” model ponašanja, a naročito među mlađom populacijom u Srbiji, koja se sve više okreće desničarskim ideologijama.

Zašto i zbog čega se velika većina mladih danas okreće ekstremnim oblicima nacionalizma? Postoji nekoliko razloga, prvenstveno u nedostatku adekvatnog obrazovanja, gde se kroz prisustvo istorijskog revizionizma u obrazovnom programu zločinci i dokazani kolaboracionisti poput Draže Mihailovića i Nikole Kalabića glorifikuju i rehabilitiju a heroji kao što je to Koča Popović, zaboravljaju i brišu iz istorije.

Pored toga veliki uticaj na oblikovanje mišljenja kod mladih ljudi imaju i mediji, koji svojim senzaciolističkim i ratnohuškačkim narativom doprinose stvaranju atmosfere u kojoj „ako nisi protiv drugih, nisi za Srbiju“ili ukoliko „ne mrziš druge, ne voliš Srbiju.“ Uz to trenutna politička atmosfera koju je kreirala vladajuća stranka a koju karakteriše mržnja prema različitom mišljenju, netolerancija i nasilje, reflektuje se na celo društvo a posebno mlade koji se okreću ekstremnom nacionalizmu kao “jedinom” prihvatljivom modelu ponašanja.

Nažalost, mladi u Srbiji često upadaju u "zamku" nacionalizma, koji im pruža prividnu priliku da izgrade svoj identitet. Kroz isticanje nacionalizma, mladi traže smisao svog postojanja i često bivaju zavedeni idejom da su iznad drugih i dobijaju osećaj nadmoći nad drugima. Uz to, nacionalizam predstavlja moćno propagandno sredstvo kojim se često služi i vlast u Srbiji, koja umesto da se trudi da unapredi obrazovanje i edukuje mlade da razviju kritičko mišljenje, kroz svoju radikalsku i nacionalističku propagandu podstiče tenzije u društvu.

Naša je obaveza je da se kao društvo borimo protiv svakog oblika nacionalizma jer ; domovina se ne brani pevanjem ratnohuškačkih pesama, paljenjem zastava i mržnjom prema drugima, već kako je to rekao Ljubivoje Ršumović: „Domovina se brani lepotom, čašću i znanjem.

Velibor Zejak, član Glavnog odbora Pokreta slobodnih građana

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 23

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati