Savremena žena

19. 04. 2024. 10:51 0

"Da njeno ponovo bude njeno": Poruka poznatih dama

Sigurno ste po društvenim mrežama videli fotografije Konstrakte, Zejne, Jelene Stupljanin, Ide Prester, Tanje Bošković, Tamare Dragičević ili neke druge poznate žene - sve su u lila sakou i sa jarko crvenom torbicom koja podvlači poruku.

Autonomni ženski centar (AŽC), organizacija koja je za 30 godina postojanja podržala više od 30.000 žena koje su preživele nasilje, pokrenula je kampanju prikupljanja sredstava za svoj Fond za urgentnu podršku ženama – "Da njeno ponovo bude njeno".

To je Fond koji AŽC koristi za plaćanje urgentnih troškova za žene koje su u situaciji nasilja: medicinske preglede, sudske takse, urgentni smeštaj, besplatnu pravnu pomoć, nabavku hrane, higijene ili udžbenika za decu, plaćanje troškova prevoza za odlazak u institucije i slično. Žene često nemaju zdravstveno osiguranje ili je poželjno da ih pregleda i lekar sudske medicine (ovi pregledi se naplaćuju), nemaju dovoljna finansijska sredstva da izdržavaju maloletnu decu jer bivši nasilni partneri odbijaju da plaćaju alimentaciju, ne mogu da plate sigurno urgentno prenoćište u slučajevima visokog rizika kad napuštaju nasilnog partnera, nemaju sredstava da plate sudske troškove prilikom pokretanja postupka razvoda i zaštite od nasilja u porodici…

Kampanju „Da njeno ponovo bude njeno“, u znak solidarnosti sa žrtvama nasilja, podržava 30 istaknutih žena iz javnog života Srbije.

Među njima su novinarke Ana Manojlović, Iva Parađanin, Brana Antović, Jelisaveta Miletić, glumice Lana i Tanja Bošković, Hana Selimović, Tamara Dragičević, Jelena Stupljanin, muzičarke Konstrakta, Bojana Vunturišević, Sajsi MC, Zejna, Ana Stanić, Sanja Vučić…

Znate ih sve i videli ste ovih dana njihove fotografije koje se dele po društvenim mrežama – da, one lila, sa crvenom tašnom i moćnom porukom.

- Trideset žena iz javnog života koje su učestvovale u kampanji „Da njeno ponovo bude njeno“ su podržale celu akciju svaka svojom autentičnom porukom koju su same osmislile. Celokupnu kampanju je osmislila i volonterski sprovela agencija Cheil Centrade Adriatic. One su davale predloge za žene iz javnog života koje bi se uključile, a nama je bilo izuzetno drago jer su gotovo svaku ženu koju su kontaktirale odmah zainteresovale i sve su bile rade da daju svoj doprinos. Za Autonomni ženski centar je važan iskorak pokretanje kampanje za donacije jer se do sada sa ovim predlogom nismo obraćale zajednici, ali smo zahvalne jer jesmo naišle na snažnu solidarnu podršku velikog broja žena i muškaraca. Vidljivost kampanje zasigurno ne bi bila tako značajna da nam se nisu priključile i žene koje su javne ličnosti, i veoma smo zahvalne na poverenju i na činjenici da zajedno stojimo kao podrška ženama kojima je ona potrebna, ženama koje traže svoj izlaz iz nasilja - kaže za Nova.rs Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra.

Crvena torba nije slučajno izabrana kao "modni" rekvizit. Zapravo, mnogo je više od toga.

- Crvena torba nije nimalo slučajna, ona je simbol otpora, hrabrosti i slobode nakon izlaska iz kruga nasilja - objašnjava Sanja i priseća se kako je baš ta torba postala simbol.

- Jedna od žena koja se AŽC-u obraćala za podršku je rekla da je osetila slobodu tek kada je sebi kupila crvenu torbu – tu su istu koju je dugo priželjkivala, ali joj nasilnik nije dozvolio da ima… O nasilju prema ženama se često govori u medijima i javnosti, ali prečesto su žene prikazane isključivo kroz prizmu žrtve i preživljenog fizičkog nasilja. Simbolika crvene torbe šalje poruku svim ženama da su i kontrola i psihičko nasilje takođe – nasilje. Ali takođe i da je izlaz moguć, da iskustvo nasilja predstavlja samo jedan deo životnog iskustva koje ne mora da obeleži ceo život, te da je, uz podršku, moguće doći do slobode.

Na ovaj način AŽC poziva kompanije da jednokratnim donacijama podrže rad centra, građanke i građane, koji su u mogućnosti, da trajnim nalozima na iznose koji neće opteretiti njihov budžet, postanu stalni donatori.

- Ako nas ima mnogo koji doniramo, i sa malim iznosima, učinićemo mnogo - poručuju iz AŽC, pozivajući da zapratite stranicu na Instagramu kako bi što više ljudi saznalo za kampanju prikupljanja sredstava ili uplatite donaciju putem linka za AŽC.

Svakako, znate za šta ide novac.

- U situaciji kada žena odluči da napusti/prijavi nasilnika, potrebni su joj različiti vidovi podrške. Na prvom mestu jeste briga za bezbednost, jer znamo da se rizik od eskalacije nasilja značajno uvećava upravo u momentu kada ona odluči da izađe iz nasilnog odnosa.

Zato je potrebna mobilizacija različitih vidova podrške – i od strane primarne porodice ili najbliže okoline, i od strane države, i od strane ženskih organizacija kojima se obratila za pomoć. Jedna od taktika nasilja jeste, pored psihološkog, i ekonomsko iscrpljivanje žena, te one neretko iz nasilnih veza/brakova izlaze ekonomski zavisne, bez samopouzdanja i vere u sebe. Zato je ključna podrška u dva smera – na psihološkom osnaživanju i vraćanju kontrole u njene ruke, uz olakšavanje da se ekonomske prepreke lakše preskoče.

Zato je i naš AŽC Fond za koji prikupljamo novac kroz ovu kampanju namenjen za različite vidove podrške: i besplatnu pravnu pomoć i psihosocijalnu podršku, ali i za praktične stvari poput urgentnog prevoza, pomoći u higijeni i hrani, sudskih taksi, medicinskih pregleda stručnjaka za sudsku medicinu i slično - ističe Sanja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati