Izbori 2024

[ Izvor: N1 ]

24. 04. 2024. 11:16 21

"Stranke koje izlaze, napustile borbu za izborne uslove"

Profesor Tanasije Marinković izjavio je u "Iza vesti" da izlazak na izbore predstavlja "odustanak od borbe za izborne uslove".

Kako je rekao, u osam godina, od rušenja u Savamali, imali su „toliko prilika da poentiraju, nažalost, s obzirom na toliko lošu politiku kojom ova vlast vodi ovu državu“.

- Setite se odnosa prema građanima u vreme korone, vidimo kako izgleda ova borba, nismo ni u EU, a izgubili smo u potpunosti Kosovo, pa i ova krađa, majske tragedije, do danas niko nije politički odgovarao. Propuštamo prečice, nažalost prečice, jer je reč o katastrofalnoj politici ove vlasti, da poentiramo. Nažalost, to se desilo i u ovom trenutku - kaže on.

Ne bi se složio, dodaje, da su izborni uslovi postali dezintegrativni faktor.

- Deo koalicije SPN, stranke koje su ušle u izborni proces, te stranke su napustile borbu za izborne uslove. Na tom sastanku je jasno rečeno da ovo o čemu govorimo se uopšte ne odnosi na izbore zakazane za 2. jun - ističe on.

Nema zbora, tvrdi, da će oni koji izlaze na „neustavne i nezakonite“ izbore učešćem „pokušati da doprinesu legitimitetu samih izbora“.

- Da li će ti izbori biti legitimni zavisiće od izlaznosti na njima. To će pokazati da li će građani pristati na ovu igru Aleksandra Vučića. Savo Manojlović kao doktor pravnih nauka nema pravo da veruje u to da će se nešto promeniti, svako ko iole nešto zna o izbornom procesu, zna da se ništa neće promeniti - kaže.

Politička realnost je, kaže on, "bilo ono što se formiralo 9. marta".

- Neformalna koalicija sa Nadom, uz pokroviteljstvo ProGlasa, da se ne ide na izbore bez ispunjavanja minimalnih uslova. Problem je zakon što se kasno donosi, trebalo je u martu kada je to tražio ProGlas, NADA, SPN i primeniti u međuvremenu preporuke ODIHR, preporuke naglašavaju da se naredni izbori ne mogu održati bez ispunjenja uslova - kaže.

Njegov utisak je bio, dodaje, tokom čitavog sastanka, izuzev nekih disonantnih tonova, da su „na dobrom putu da se izbore da se izbori pomere za jesen“.

- Činjenica da je neko pozvao strane ambasadore, da smo se mi obratili OEBS, bilo je jasno da samostalno ne mogu da sprovedu te izbore, da im je potrebna opozicija da bi legitimisala te izbore, dovođenje ambasadora je bio jasan pokazatelj toga, te njihove slabosti, na kojoj je trebalo da nastavimo da odigramo na odgovarajući način. Mi smo izašli sa planom kako to da se izvede pravno, iza toga je stala NADA, ProGlas, formirao se referendumski momenat - kaže.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 21

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati